Nieuws

De tram is onderweg: testperiode Uithoornlijn gestart

De tram is onderweg: testperiode Uithoornlijn gestart

Eindelijk is het zover! Na maanden van hard werk, ondanks uitdagende weersomstandigheden, is de Uithoornlijn weer één stap dichterbij de daadwerkelijke ingebruikname. Met de laatste stukken van het spoor op hun plek, is deze maand met succes de nieuwe Uithoornlijn verbonden met de bestaande Amstelveenlijn. Dat betekent dat de tram straks door kan rijden naar Uithoorn en de testperiode van start gaat.

Het uitgebreid testen van het spoor, de trams en bijbehorende systemen duurt een jaar. Dat gebeurt onder meer via een groot aantal testritten zonder passagiers. Deze testperiode is bedoeld om de Uithoornlijn in de zomer van 2024 zonder problemen én volgens dienstregeling in gebruik te nemen. Tot het einde van het jaar vinden er ook nog afrondende werkzaamheden langs het hele tracé plaats.

Testperiode zomer 2023 tot zomer 2024 De testperiode bestaat uit drie fasen. In fase 1 en 2 test Dura Vermeer de traminfrastructuur: het spoor, de bovenleidingen en alle techniek eromheen. Fase 3 draait om de zogenaamde OTO: Opleiden, Trainen en Oefenen. GVB traint en leidt gebruikers op om vertrouwd te raken met het nieuw stuk spoor. Waaronder verkeersleiders, monteurs, rangeerders en 250 trambestuurders.

In deze planning is rekening gehouden met waardevolle lessen die zijn opgedaan bij de ingebruikname van de Amstelveenlijn, zoals bepaalde storingen. Ook is tijd ingepland dat er geen trams rijden om werkzaamheden uit te voeren die uit de testen naar voren komen. Kijk voor meer informatie op www.uithoornlijn.nl/testfase.

Veiligheid voorop Tijdens de hele testperiode staat veiligheid voorop. Het komende jaar worden bewoners en weggebruikers herhaaldelijk en op verschillende manieren geïnformeerd over de testperiode en de komst van de tram, waaronder via de plaatselijke krant, borden langs de weg en door het betrekken van scholen in de omgeving. Dit maakt deel uit van een publiekscampagne om bewustwording en veiligheid met betrekking tot de komst van de tram te benadrukken.

Open dag 1 juli Op zaterdag 1 juli 2023 is er van 09.00 tot 12.30 uur open dag bij de Uithoornlijn. Deze ochtend wordt het einde van de bouwfase en start van de testperiode gevierd. Een laatste kans om een keer langs het nieuwe aangelegde spoor te lopen. Met daarbij meer informatie over de testperiode, de campagne en de bouwwerkzaamheden. Meer informatie www.uithoornlijn.nl/opendag.

Rij vanaf zomer 2024 mee! De testen vinden plaats tot de zomer van 2024 en steeds zonder passagiers, waarna de Uithoornlijn opengaat voor iedereen. Vanaf dat moment vormen de Uithoornlijn en Amstelveenlijn samen de Amsteltram. De eerste regionale tramverbinding vanuit Amsterdam.

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen