VIB Management sociëteit 18 maart met Joseph Oubelkas

Over dit evenement

Categorie
Managementsociëteit
Datum en tijd
18 mrt. 2024 16:00 - 20:30
Locatie
De Willisstee - Wilnis

VIB Management sociëteit 18 maart met Joseph Oubelkas

Iedereen heeft een verhaal. Dat van Joseph Oubelkas (1980) gaat over omgaan met tegenslag en verandering. Over keuzevrijheid en doorzettingsvermogen. Op 24-jarige leeftijd wordt Joseph onterecht veroordeeld voor drugssmokkel. Hij krijgt 10 jaar celstraf en belandt onschuldig in een gevangenis in Marokko.

Onafhankelijk onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst uit dat er geen enkel bewijs is. Ondanks de onterechte opsluiting en het harde gevangenisleven besluit Joseph er het beste van te maken. Hij relativeert, waardeert het kleine, koestert wat hij heeft en zet zijn verdriet, woede en frustratie om in positieve energie. Na 1637 dagen komt hij vrij: sterker, positiever en veerkrachtiger dan ooit.

Joseph’s verhaal is even bizar als inspirerend. Met zijn levensveranderende ervaring heeft hij inmiddels tienduizenden mensen geraakt, ontroerd, gemotiveerd en verder geholpen in het leven. Een lezing bijwonen of zijn boek(en) lezen zet je aan het denken, maakt je bewuster en geeft een enorme energieboost!

HET VERHAAL VAN JOSEPH

Op donderdag 23 december 2004 gebeurt er iets dat het jonge, comfortabele leven van Joseph Oubelkas drastisch verandert. Zijn zakenreis naar Marokko eindigt in een drama. Wanneer hij op de een na laatste dag van zijn verblijf op het terrein van een zakenrelatie aankomt, ziet hij tientallen schreeuwende, gewapende mannen in uniform rondrennen. Nietsvermoedend neemt Joseph poolshoogte; er zijn net 2 busjes met bijna 8000 kilo drugs aangetroffen. De destijds 24-jarige IT-ondernemer wordt aangehouden: onschuldig en niet wetend wat hem overkomt. Enkele maanden later hoort hij 10 jaar celstraf voor drugssmokkel tegen zich eisen. Zijn wereld stort in.

Medemenselijkheid

Gesteund door zijn moeder, familie, vrienden en kennissen is Joseph langzaam maar zeker in staat het beste te maken van zijn onterechte opsluiting en het harde gevangenisleven. Hij neemt zijn moeders raad ter harte: “Focus, neem verantwoordelijkheid, bepaal doelen en bereik ze, maar je moet het zelf doen.” Joseph’s inlevingsvermogen en medemenselijkheid blijken vreedzame wapens in zijn strijd te overleven. Hij raakt bevriend met gevangenen en bewaarders. Hij leest, leert, sport, onderwijst en onderneemt. Ondanks de fouten in het vonnis en de conclusie van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen bewijs is, zit hij van december 2004 tot juni 2009 vast.

Eindelijk vrij!

Dan wordt het woensdag 17 juni 2009: de dag van zijn vrijlating. Joseph belandt bij thuiskomst in een warm bad. Met familie en vrienden maakt hij van elke dag een feest. Na maanden van blijdschap, opluchting en plezier krijgt Joseph een terugslag. Hij zit zonder werk. Zijn toenmalige vriendin heeft iemand anders. Hij worstelt met nachtmerries en een wereld die al snel verwacht dat hij zijn leven weer oppakt. De druk is groot. Weer is daar de liefdevolle kring van familie en vrienden die hem steunt. Joseph herpakt zich, ontmoet zijn huidige liefde en besluit zijn ervaringen in een boek vast te leggen. Het begin van zijn weg terug naar een mooi leven.

Hoe gaat het nu?
Heel goed! Uit zijn jarenlange, onterechte gevangenschap zijn de bestseller 400 brieven van mijn moeder (2011) en het vervolg Gezondheid Liefde Vrijheid (2014) voortgekomen. Sindsdien reist Joseph vanuit zijn thuisbasis in Maastricht heel Nederland door en de wereld over om te vertellen wat hij meegemaakt en geleerd heeft. Hoe hij zijn ervaringen in zijn leven verweven heeft. Via zijn boeken en lezingen wil hij zoveel mogelijk andere mensen vooruit helpen. Joseph staat met beide benen vol in het nu. Hij laat het leven komen zoals het komt en geniet samen met zijn vriendin, zoontje, zijn moeder, familie en vrienden van het moment. Joseph leeft nu de droom die hij in gevangenschap had.

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien